Tava niyə yapışır? Şeflərin illərdir istifadə etdiyi sadə üsul açıqlandı
Digərləri 09 Kas 2025 00:41:00 100 0
Mətbəxdə ən əsəbi vəziyyətlərdən biri diqqətlə hazırlanan yeməyin tavaya yapışmasıdır. Xüsusilə yumurta, balıq və ya krep kimi həssas qidalar bişirilərkən tavanın səthinə yapışması həm görünüşü, həm də dadı korlayır. Lakin peşəkar aşpazların illərdir tətbiq etdiyi sadə bir üsulla bu problemin qarşısını almaq mümkündür.
Son.az xəbər verir ki, tavanın yapışmasının ən böyük səbəbi, yağın və qidanın tava kifayət qədər qızmadan əlavə olunmasıdır. Soyuq tavada yağ qeyri-bərabər yayılır və səthdəki mikroskopik boşluqlara dolaraq qidanın oraya ilişməsinə səbəb olur.
Şeflərin "su damcısı testi"
Aşpazlar tavanın hazır olub-olmadığını yoxlamaq üçün sadə bir test tətbiq edir:
Tava ocağa qoyulub bir neçə saniyə qızdırılır.
Üzərinə bir neçə damla su səpilir.
Əgər su damcıları tavada "muncuq kimi" gəzir və sürüşürsə, deməli tava lazımi temperatura çatıb.
Bu andan sonra yağı əlavə edib qidanı yerləşdirmək yapışmanın qarşısını alır.
Yağın seçimi də önəmlidir
