Qarpızı necə düzgün saxlamaq olar?


Digərləri 20 Ağu 2025 03:03:00 67 0

Qarpızı necə düzgün saxlamaq olar?

Şirin, yetişmiş qarpız yayda səbirsizliklə gözlədiyimiz ləzzətlərdən biridir. Lakin çox vaxt sual yaranır: onu necə saxlamaq lazımdır ki, dadı və şirəliliyi itməsin? Xüsusilə 5-7 kq, bəzən 10-12 kq-lıq iri qarpızlar alındıqda, həm çəkisi, həm də tutduğu yer problem yarada bilər.

Bununla bağlı məlumatları təqdim edirik:

Qarpızın xüsusiyyəti Qarpız "klimakterik olmayan" meyvələrə aiddir, yəni saplaqdan kəsildikdən sonra yetişməyə davam etmir. Adətən tam yetişmiş halda yığılır və mağazaya düşdüyü andan etibarən təravətini itirməyə başlayır. Bu səbəbdən, mümkün qədər gec kəsmək onun şirəliliyini qorumağın əsas yoludur. Qabıq təbii qoruyucu qat rolunu oynayır və meyvə ətinin oksigenlə təmasını azaldır.

Bütöv qarpızın saxlanması Otaq temperaturunda: 1-2 həftə təravətli qala bilər.

Soyuducuda: Yeri varsa, burada saxlamaq ömrünü bir neçə həftə də uzada bilər.

Kəsilmiş qarpızın saxlanması Qabığı kəsildikdən sonra qarpız daha tez xarab ola bilər, çünki su tərkibi çox olduğundan hava ilə təmasda mikroblar üçün əlverişli mühit yaranır.

Qaydalar: