Çox yeyiləndə ağır xəstəlik yaradır Diqqət!
Digərləri 15 Noy 2024 04:04:00 55 0
Paxlavanın zərərləri
Bu xəbəri də oxu: "COP29da yaradılan ideal şərait bütün dünya üçün nümunə olmalıdır"
Paxlava müxtəlif növ şərbət və içliklərlə hazırlanmış həddindən artıq şirin və un məmulatıdır. Bir çox mədəniyyətdə məşhur olan bu şirniyyat xüsusilə şirin dadı və xırt-xırt quruluşu ilə tanınır. Lakin, çox sayda müsbət xüsusiyyəti olsa da, paxlavanın zərərləri də mövcuddur və bu, xüsusilə onu müntəzəm olaraq istehlak edən insanlar üçün problem yarada bilər.
Son.az bildirir ki, nadir hallarda və məhdud miqdarda paxlava yemək heç bir ciddi zərərə səbəb olmur, lakin bunu müntəzəm bir vərdiş halına gətirmək bədən sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər.
Paxlava yüksək kalorili qidadır. İçərisində bol miqdarda şəkər, yağ və un olduğu üçün, bu yeməyi çox tez-tez və çox miqdarda yemək çəki artımına səbəb ola bilər. Artıq çəki qazandıqda isə bir sıra digər sağlamlıq problemləri, o cümlədən ürək-damar xəstəlikləri, yüksək təzyiq və həzm problemləri ortaya çıxa bilər. Həddindən artıq şəkər istehlakı, xüsusilə şəkərli qidalara həssas olan insanlar üçün təhlükəli ola bilər. Şəkərin çox miqdarda qəbulu, qan şəkərinin sürətlə yüksəlməsinə və sonrasında düşməsinə səbəb olur ki, bu da diabet riskini artırır. Şəkər xəstəliyi olan insanlar, bu cür şirin qidaları istehlak etdikdə vəziyyətlərinin pisləşməsinə səbəb ola bilər.
Paxlavanın tərkibindəki yağlar da onun zərərlərindən biridir. Bəzən paxlava hazırlayanlar trans yağlardan istifadə edirlər. Trans yağlar, təbii yağlardan fərqli olaraq, orqanizmə zərər verə bilər və bu, uzun müddət istifadə edildikdə ürək xəstəlikləri riskini artırır. Bu tip yağlar həmçinin bədənin xolesterin səviyyələrini yüksəldərək damar problemlərinə yol açır. Bununla yanaşı, paxlavanın tərkibində bol miqdarda sadə karbohidratlar var, bunlar da sürətlə həzm olunur və bədənə enerji verə bilsə də, uzun müddət doymadan yemək vərdişi yaradır. Bunun nəticəsində, insanlar daha çox qida istehlak etməyə meylli ola bilər və bu da artıq çəki ilə nəticələnə bilər.
Bir digər məsələyə gəldikdə isə, paxlava yüksək kalorili olmasına baxmayaraq, qida maddələri və lif baxımından zəngin deyil. Liflərin qəbulu orqanizm üçün olduqca vacibdir, çünki onlar həzm sisteminin düzgün işləməsini təmin edir, bağırsaqların təmizlənməsinə kömək edir və qan şəkərinin tənzimlənməsinə dəstək olur. Lakin paxlava bu baxımdan zəif seçimdir və onun müntəzəm istehlakı bədənə lazım olan faydalı maddələri təmin etməyəcəkdir. Bu səbəbdən paxlavanı, digər daha faydalı qidalara üstünlük verərək, ölçülü şəkildə və balanslı bir pəhriz daxilində istehlak etmək daha yaxşıdır.
İsmayıl Son.az
Gündəlik həyatda testosteron səviyyəsini azaldan bəzi vərdişlər arasın
Selena Gomezin sevgilisi Benny Blanco ilə evlənəcəyi iddia edilib.
Alimlər son araşdırmalarında çəki artımının yeni bir mümkün səbəbin
Bu həftə, xüsusilə sabitliyə ehtiyacımız var. Son.az xəbər verir ki,
Samir Bayramlı vəfat edən atasınının fotosunu paylaşıb.
1 sotu 2 min manata olan torpaq sahəsi, 15 min manata təklif olunacaq...
Şalgam suyu, həm qida dəyəri baxımından zəngindir, həm də sağlamlığa
Milli.Az dünyanın nüfuzlu və məşhur ulduz falları portalları "Horoscope"
Bəzən xidmət və iaşə obyektlərində post terminalın işləməməsi əsas
Qayınana ilə problemləri həll etmək üçün münasibətlərə anlayışla y
BMT-nin Qaçqınlar üzrə Ali Komissarlığının xoşməramlı səfiri olan m�
Xəbər verdiyimiz kimi, Nazirlər Kabineti iş və istirahət günlərinin dəy