Sahibkarlar bunu 6 il məcburi qaydada tətbiq etməlidirlər Yeni QAYDA
Digərləri 23 Noy 2024 12:08:00 127 0
"Qida Təhlükəsizliyi haqqında" Azərbaycan Respublikası Qanununa əsasən, qida və yem məhsullarının istehsalı və emalı ilə məşğul olan qida subyektləri öz qida obyektlərində HACCP-a (Təhlükənin Analizi və Kritik Nəzarət Nöqtələri) əsaslanan prosedurları tətbiq etməli və qida təhlükəsizliyinə daxili nəzarət sisteminə malik olmalıdırlar.
Bu xəbəri də oxu: Yaralanan daha 7 nəfər və həlak olan 4 nəfərin nəşi Aktaudan Bakıya gətirilib YENİLƏNİB
Son.az xəbər verir ki, iri sahibkarlıq subyektləri müvafiq Qanun dərc olunduğu gündən, yəni 30 iyun 2022-ci il tarixindən 2 il, kiçik və orta sahibkarlıq subyektləri 4 il, mikro sahibkarlıq subyektləri isə 6 il sonra HACCP sistemini məcburi qaydada tətbiq etməlidirlər.
HACCP qida və yem məhsullarında təhlükə amillərinin müəyyən edilməsi, qiymətləndirilməsi və onlara nəzarət olunması sistemidir. Bu sistemin prinsiplərinin tətbiqinin sahibkarlar üçün bir çox fayda və üstünlükləri var. Belə ki, müəssisələrdə HACCP prinsipinin tətbiqi istehsal olunan məhsulun təhlükəsizliyini təmin edir. Kritik nəzarət nöqtələrini və onların kritik limitlərini müəyyənləşdirməklə və qeydlər aparmaqla, müəssisələrin biznes prosesləri haqqında məlumatları asanlıqla əldə etməsinə şərait yaradır. Qida təhlükəsizliyinə kollektiv yanaşmanı təşviq edir. Qida məhsullarının və qida məhsulları ilə təmasda olan səthlərin müəssisələrin daxili qida zənciri boyunca təhlükə və risk analizinin aparılmasını təmin edir. Müəssisələrdə təkmilləşdirmələrin aparılması üçün imkanlar və alətlər təqdim edir. Məhsulların ixracını, həmçinin satış imkanlarını asanlaşdırır. İşçilər arasında qida təhlükəsizliyi anlayışlarının və vərdişlərinin yaradılması proseslərini sürətləndirir. Həmçinin HACCP qida müəssisələrində təhlükəsiz qida istehsalı üçün tələb olunan gigiyena şərtlərini müəyyən və təmin edir. İstehlakçıların sağlamlığına təhlükə yarada biləcək səbəbləri müəyyənləşdirməklə, istehsal və xidmət mərhələlərində bu səbəbləri aradan qaldırır və etibarlılıq yaradır.
Məlumat üçün bildiririk ki, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun Təlim Mərkəzi sahibkarlıq subyektlərinin əməkdaşları üçün HACCP mövzusunda təlim və məsləhət xidmətlərini təklif edir. "Qida Təhlükəsizliyi haqqında" Qanuna uyğun olaraq təşkil edilən təlimlər zamanı müəssisələrin saxlama anbarlarının, qida blokunun, mal qəbulu, mətbəx və emal sahələrinin HACCP prinsiplərinə uyğunluğu qiymətləndirilir, bu sistemin tətbiqinə kömək göstərilir, müvafiq məsləhətlər verilir. Həmçinin əməkdaşlara HACCP-nin ictimai iaşə müəssisələrində düzgün tətbiq edilməsinə, idarəolunmasına, bu sistemlə bağlı qanunvericiliyin tələblərinə və müvafiq sənədlərin hazırlanmasına dair təlimlər keçirilir. Xidmətlər zamanı mövzu ətrafında müzakirələr aparılır, iştirakçıların sualları cavablandırılır. Təlimin sonunda iştirakçılar sertifikatla təmin olunur. Təlimlərdə əldə olunan biliklər qida obyektlərində HACCP sistemini asanlıqla tətbiq etməyə imkan verir.
2024-cü ilin yanvar-oktyabr ayları ərzində 31 min nəfərdən çox şəxsə
Almaniyanın xarici işlər naziri Annalena Berbok növbəti dəfə qalmaqallı
Beşgünlük iş həftəsi ilə işləyən məktəblərdə tədris isə noyabrı
Türkiyənin ilk süni intellekt robotu "Ada" müəllimliyə başlayı
Rusiyalı məşhur televiziya aparıcısı Yuri Nikolaev xəstəxanaya yerləşd
Reallıqdır ki, ildən ilə avtomobillərin qiyməti düşür. Bütün ölkəl�
"Google Chrome"da təhlükəsizlik yoxlaması (Safety Check) brauzerd�
Sentyabrda səlahiyyətləri başa çatmış VI çağırış (2000-2024-cü ill�
Növbəti iclasda Ermənistan və Azərbaycan dövlət sərhəd komissiyaları d
Xəbər verdiyimiz kimi, müğənnilər Şəbnəm Tovuzlu və Vəfa Şərifova a
Təzə çin maşını sahibini xeyli xərcə salıb
Məşhur futbolçu Mauro İkardinin paylaşımı gündəm olub.
Deputat Elşad Musayev bələdiyyələrlə bağlı yeni təklif verib. Son