Yayda ən çox bunlardan zəhərlənmə baş verir


Digərləri 17 İyn 2019 23:27:00 229 0

Yayda ən çox bunlardan zəhərlənmə baş verir

Norovirus və Escherichia coli balteriyası epidemiyalarından sonra qida mütəxəssisləri təşvişə düşüb. Qida zəhərlənməsindən sonra bir neçə restoran məhkəməyə verildi. Bundan sonra isə aidiyyatı qrumılar əl-ayağa düşdü.

Son.az medicina.az-a istinadən yay aylarında zəhərlənməyə səbəb olan qidaların siyahısını təqdim edir. Doğranmış saxlanan çiy meyvə tərəvəzlər Mütəxəsislərin açıqlamasına görə kəsilərərək uzun müddət saxlanılan meyvə tərəvəz təhlükəli hesab olunur. Bu qidalarda həddindən artıq mikrob yer alır. Aparılan araşdırmalarda da bu öz təsdiqini tapıb.

Çiy molyusk - stridiya    Qlobal istiləşmə səbəbindən zəhərlənmələr artıb. Xüsusi ilə qabıqlı dəniz məhsullarından qaynaqlanan faktlar çoxalıb.  Dəniz məhsulları təqdim edilən restoranlarda molyusklar, dəniz ilbizi sifariş edəndə ehtiyatlı olun.

Yumurta      Çiy yumurtadan zəhərlənmə faktları son illər azalsa da hələ də risk daşıyır. 20 il əvvəl bu qida vasitəsindən daha çox zəhərlənmə qeydə alınırdı.