Çörək yeməsəniz, orqanizmdə NƏLƏR OLAR? İNANMAYACAQSINIZ FOTO


Digərləri 26 Apr 2019 23:22:00 51 0

Çörək yeməsəniz, orqanizmdə NƏLƏR OLAR?  İNANMAYACAQSINIZ  FOTO

Görəsən, bizim nənə və babalarımız ağlına gətirərdimi ki, bəşər tarixinin möcüzələrindən biri sayılan çörək nə vaxtsa sağlamlığın düşməni elan olunacaq. Son vaxtlarda qlütensiz çörək dəbdəbir. Qənnadı məhsullarından imtina sağlam həyat tərzinə doğru mühüm addım kimi qiymətləndirilir. Minlərlə bloger instaqramda paylaşır ki, çörəkdən imtina etməklə özünə ən böyük yaxşılığı edib.

Onların nəticələri heyrət doğurur: Dəri yaxşılaşır, çəki azalır və bədən enerji ilə dolur. Bəs, görəsən, bütün bunlarda həqiqətlər varmı?

Son.az bu yazıda oxucuları çörəkdən imtina nəticəsində orqanizmdə baş verən dəyişikliklər barədə ətraflı tanış edir.

Ağ və qara çörək

Çovdar çörəyi və yulaf məhsulları barədə heç bir şübhə yeri yoxdur. Belə bir məhsul bədən üçün faydalıdır. Təəccüblü deyil ki, qara çörək və su ilə dolanan adam uzunömürlü olur. Amma ağ un tamamilə fərqli bir hekayədir. İyirminci əsrdə un unikal şəkildə istehsal olunmağa başladı və keyfiyyəti əhəmiyyətli dərəcədə azaldı. Odur ki, yüksək dərəcəli undan bişmiş ağ çörəkdən imtina etməyi şiddətlə tövsiyə edirlər. Niyə? Açıqlayım.

1-ci səbəb: Faydasız məhsul

Əvvəllər buğda taxılı vitaminlərlə zəngin idi. Amma taxıl emalı prosesində onun bütün qida dəyəri una çevrilməsi ilə yox olur. Ən yüksək dərəcəli un yalnız 30% faydalı maddələrin saxlanmasını təmin edir ki, bu da 2 həftədən sonra aktiv olmur. Unun istifadə müddəti nə qədərdir? 12 ay. Yüksək dərəcəli adlandırılan yararsız ağ tozdan çörək bişirirlər.

2-ci səbəb: Dadı

Ağ çörəyin heç bir dadı olmadığını qəbul edin. Ancaq çoxunu cəlb edən məhz budur. Bu, onunla istifadə edəcəyiniz məhsulların dadını qiymətləndirməyə mane olmur: ət, şorba, pendir. Amma taxıl məhsulları kimi dadını yaxşılaşdırmır da.

3-cü səbəb: Toksinlər

Müasir dünyada buğda böyük miqyasda yetişdirilir. Daha bol və daha sürətli məhsul almaq, müxtəlif gəmirici və göbələklərdən xilas olmaq üçün torpağa pestisidlər və kimyəvi maddələr səpilir. Unun daha bəyaz olması üçün istehsalçılar yuyulma prosesində də eyni maddələrdən istifadə edirlər: benzoil peroksid, sodyum və kalsium pyrosulfate və xlor dioksid. Odur ki, çörəyin hansı undan hazırlandığını həmişə müəyyən etməlisiniz: rəfinə edilmiş, yoxsa təbii. Rəfinə edilmiş un yuxarıda təsvir edilən bütün proseslərdən keçir.

4-cü səbəb: Dəri üzərində qaşınma


Xəbərə aid fotolar

Ər arvadını bıçaqlayıb like
  • 26 Apr 23:19  
Kriminal Ər arvadını bıçaqlayıb

Gəncədə qadın əri tərəfindən bıçaqlanıb. 

arrow Ətraflı
USAID və ABŞ-Azərbaycan Ticarət Palatası tərəfdaşlıq sazişi imzalayıb like
  • 26 Apr 23:18  
Digərləri USAID və ABŞ-Azərbaycan Ticarət Palatası tərəfdaşlıq sazişi imzalayıb

Bu gün ABŞ Beynəlxalq İnkişaf Agentliyinin (USAID) Azərbaycandakı missiya

arrow Ətraflı
Adı Quranda olan bu meyvədən hər gün 7 ədəd yesəniz... like
  • 26 Apr 23:10  
Digərləri Adı Quranda olan bu meyvədən hər gün 7 ədəd yesəniz...

Əksər mətbəx mədəniyyətlərinin vazkeçilməzi olan yaşıl zeytunun insa

arrow Ətraflı
Doğmaların ölümü immuniteti 40 gün zəiflədir  Alimlər like
  • 26 Apr 22:52  
Digərləri Doğmaların ölümü immuniteti 40 gün zəiflədir Alimlər

Ailə üzvlərinin, ən doğma insanların itkisi, xüsusən qəfil ölümü ins

arrow Ətraflı
Amerika Film Festivalı - “İnsan Ruhunun Qüdrəti” like
  • 26 Apr 22:51  
Digərləri Amerika Film Festivalı - “İnsan Ruhunun Qüdrəti”

ABŞ-ın Azərbaycandakı səfirliyi “Park Cinema” ilə əməkdaşlıq edər

arrow Ətraflı