Dünyanın 5 ən kanserogen məhsulu


Digərləri 18 Avq 2018 20:05:00 228 0

Dünyanın 5 ən kanserogen məhsulu

Hər il bütün dünyada xərçəng xəstəliyinə tutulmuş insanların sayı artır. Alimlər müxtəlif səbəblər gətirir.

Səbəblər arasında qidalanma da qeyd olunur.

Alimlər sübut edir ki, bəzi məhsullar orqanizmə kanserogen ("canser" - xərçəng, "genes" - doğan) təsir edir, xərçəngin riskini artırır.

Mütəxəssislər ən ziyanlı 5 belə məhsulu qeyd edir:

1. Alkoqollu içkilər.

Son.az saglamolun.az-a istinadən bildirir ki, bu içkilərin tərkibindən 2 ən güclü kanserogen maddə - etanol və asetaldegid - var. Bu maddələr, demək olar, bütün xərçəng növlərinin riskini artırır.   

2. Emal olunmuş ət (kolbasa, sosis, vetçina və s.).

Bu məhsullar nitratlar, boyaq maddələri, konservantlar və s. ziyanlı qatqılarla zəngindir. Bir sıra elmi araşdırmalar sübut edir ki, emal olunmuş ətin gündəlik istehlakı düz və yoğun bağırsağı xərçənginin riskini xeyli artırır.

3. Hisə verilmiş məhsullar (balıq, ət, toyuq).