Səhərlər acqarnına kofe içənlərin NƏZƏRİNƏ:
Digərləri 15 Mar 2025 16:13:00 62 0
Bir çox insanın səhərlər bəzən acqarına qəhvə içməsi sağlamlıq üçün bəzi risklərə səbəb ola bilər. Acqarına içilən qəhvə mədədəki turşuluğu artırır, çünki qəhvənin tərkibindəki kafein mədə turşusunun istehsalını stimullaşdırır.
Bu xəbəri də oxu: Bakıda tıxac dərdinə çarə
Son.az xəbər verir ki, bu vəziyyət artıq turşu istehsalı ilə əlaqədar olaraq mədə ağrılarına, qıcqırmaya (reflüks), həzm problemlərinə və mədə xorasına səbəb ola bilər. Mədəsində həssaslıq olan şəxslər acqarına qəhvə içdikdə bu simptomları daha da artırmaq riski ilə üzləşə bilərlər. Acqarına içilən qəhvə həmçinin bədənin kortizol adlı stress hormonunun səviyyəsini artıra bilər. Yüksək kortizol səviyyələri uzun müddət davam etdikdə enerji səviyyələrini tükəndirə, emosional vəziyyəti pisləşdirə və immun sistemini zəiflədə bilər.
Səhər saatlarında acqarına qəhvə içmək bədənin kortizol səviyyəsini daha da yüksəldə bilər. Qəhvə turşulu olduğu üçün acqarına içildikdə dişlərin minerallarını azaldaraq dişlərə zərər verə bilər. Bu da uzun müddət davam etdikdə dişlərdə çürük və həssaslıq problemlərinə səbəb ola bilər. Acqarına qəhvə içmək bədənin yuxusuzluğa səbəb ola biləcək kafein maddəsini qısa müddətə sürətlə qəbul etməsinə səbəb olur. Bu da bədənin səhər saatlarında yuxusuzluğa səbəb ola bilər və ümumilikdə gün boyu yorğunluğa gətirib çıxara bilər. Kafeinin bədənin təbii yuxu ritmini pozaraq daha gec saatlarda yatmağa imkan verməməsi mümkündür. Acqarına qəhvə içməkdən çəkinməli olan şəxslər arasında mədə problemləri yaşayanlar, həssas mədə turşuluğuna sahib olanlar, stress və ya anksiyete problemi olanlar, yuxusuzluqdan əziyyət çəkənlər yer alır. Alimlər acqarına qəhvə içməyin zərərlərini azaltmaq üçün səhər yeməyindən sonra qəhvə içməyin daha faydalı olduğunu tövsiyə edirlər. Əgər qəhvə içmək istəyirsinizsə, yeməkdən 30-60 dəqiqə sonra içmək mədənin normal turşuluq səviyyələrini qorumağa kömək edəcək və kafeinin mənfi təsirlərini azaldacaq. Acqarına qəhvə içmək bəzi insanlar üçün sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. Mədə turşuluğunu artırmaq həzm sisteminə təsir etmək və kortizol səviyyələrini yüksəltmək kimi mənfi təsirlərini nəzərə alaraq qəhvəni yeməkdən sonra içmək daha məsləhətlidir. Bu həm mədə, həm də ümumi sağlamlıq baxımından daha sağlam bir seçim olacaq. Həmçinin, hər kəsin bədəni fərqli olduğu üçün qəhvənin təsiri də fərqli ola bilər, buna görə də öz bədəninizin reaksiyalarını izləmək və ona uyğun qərarlar qəbul etmək vacibdir.
Asya Son.az
M.Maqomayev adına Azərbaycan Dövlət Akademik Filarmoniyasının Kamera və O

Şəmkirdə müəllimi döyməkdə şübhəli bilinən şəxslər saxlanıb.

Türk məşhur aktyor Aras Bulut İynemli yeni serialı "Deha"nın ç�

"SpaceX" şirkətinin dördnəfərlik ekipajdan ibarət çoxdəfəli &

Unikal konsert: Şam işığında musiqi sehrinə qərq olun. Martın 29-da, 202

"Pekində İranın nüvə problemi ilə bağlı keçirilən Çin-Rusiya-İr

Xalq artisti Aygün Kazımovanın qızı İlqarə Kazımova yeni görüntüləri

ABŞ prezidenti Donald Tramp Ukrayna-Rusiya sülh danışıqlarının uğursuzlu

Bıçaq sadəcə bir alət deyil, zövqlə və sevgi ilə bişirmək imkanı ver

"Martın 13-də Bakıda, "Gülüstan" sarayında Azərbaycan Resp

Ekspertlər yumurtanın müntəzəm istehlak edilməsinin sağlamlıq üçün va

Bu gün saat 08:55 radələrlərində Bakı-Ələt magistral yolun 55-ci klometr

Bakıda işlədiyi evdən 100 min manatdan çox dəyəri olan qızıl oğurlayan

Bakı Bulvarı Novruz bayramına xüsusi hazırlaşıb.
