Dondurmanı belə yesək, boğazımız
Digərləri 25 Ağu 2025 18:15:00 89 0
Havalar istiləşdikcə dondurma həm uşaqlar, həm də böyüklər üçün əsl ləzzətdir. Lakin bu sərin ləzzətdən zövq alarkən sağlamlığa zərər verməmək üçün bəzi sadə, lakin vacib qaydalara əməl etmək lazımdır.
Bu haberi de oku: Azərbaycanda seysmik vəziyyətlə bağlı RƏSMİ
Son.az bu mövzuda faydalı məsləhətlər təqdim edir.
Dondurmanı necə düzgün yemək lazımdır?
1. Tez yeməyin
Ən vacib qayda dondurmanı çox tez yeməməkdir. Həddindən artıq soyuq məhsulu tez bir zamanda qəbul etmək boğazı qıcıqlandıra və ya "soyuq baş ağrısı" (beyin spazmı) yarada bilər. Ona görə də böyük tikələri dişləyib dərhal udmaq əvəzinə, dondurmanı əvvəlcə ağızda bir qədər yumşaldın, sonra udun. Bu, onun orqanizm üçün daha az travmatik temperatura çatmasına imkan verəcək.
2. Dadını hiss etmək üçün bir qədər gözləyin
Dondurmanı dondurucudan çıxardıqdan dərhal sonra yemək düzgün deyil. Çünki çox soyuq olduqda dad reseptorları "donur" və dadı hiss etmək çətinləşir. Dondurmanı 5-10 dəqiqə otaq temperaturunda gözlədikdən sonra dadına baxmaq daha yaxşıdır - bu zaman onun vanil, şokolad, meyvə və ya qaymaq notları daha dolğun hiss olunur.
3. Günün ilk yarısında yeyin
Dondurma da daxil olmaqla, şirin qidaları günün birinci yarısında qəbul etmək tövsiyə olunur. Bu, bədənə daxil olan kalorilərin gün ərzində enerji kimi istifadə edilməsinə şərait yaradır.
4. Daha az yağlı növlərə üstünlük verin