Çörəyin ziyanları və faydaları Bunları bilmək vacibdir
Digərləri 31 Okt 2024 17:10:24 66 0
Çörək qida dəyəri yüksək olan əsas qidalardan biridir və əsrlərdir insanların qidalanmasında mühüm yer tutur.
Bu xəbəri də oxu: Goranboyda avtomobillər toqquşdu ana və oğlu xəstəxanalıq oldu
Son.az Qlobal.net-ə istinadla bildirir ki, çörəyin insan orqanizmi üşün bir çox faydaları vardır:
Enerji Mənbəyi
Çörək, yüksək karbohidrat tərkibi sayəsində bədənin enerji ehtiyacını təmin edir. Xüsusilə tam buğda çörəyi uzun müddət enerji verir və toxluq hissi yaradır.
Liflə Zəngindir
Tam buğda çörəyi yüksək miqdarda lif ehtiva edir, bu da həzmi asanlaşdırır və qəbizliyin qarşısını alır. Liflər eyni zamanda xolesterolu azaldaraq ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyir.
Vitamin və Mineral Tərkibi
Çörəkdə, xüsusilə də tam buğda və çovdar çörəyində, B vitaminləri (B1, B2, B6) və fol turşusu, maqnezium, fosfor və dəmir kimi minerallar var. Bu vitamin və minerallar sinir sistemi, dəri sağlamlığı və əzələ funksiyaları üçün vacibdir.
Tam taxıl çörəkləri, yavaş həzm edilən karbohidratlar sayəsində qanda şəkərin daha tədricən yüksəlməsinə kömək edir. Bu isə şəkər xəstələri və insulin müqaviməti olan insanlar üçün xüsusilə faydalıdır.
Çörəyin ziyanları
Çörəyin bir çox faydası olmasına baxmayaraq, müəyyən növlərinin sağlamlığa mənfi təsirləri də var. Xüsusilə emal edilmiş və çoxlu şəkər, yağ və ağ un əlavə olunan çörəklər daha az faydalı və zərərli ola bilər.
Çörək yüksək miqdarda karbohidrat ehtiva edir və çox istifadə edildikdə kilo almağa səbəb ola bilər. Ağ çörək isə sürətli həzm olunduğu üçün daha tez aclıq hissi yaradır və bu da həddindən artıq yeməyə səbəb ola bilər.
Ağ çörəyin glisemik indeksi yüksəkdir, bu isə qanda şəkərin sürətli artmasına səbəb olur. Bu vəziyyət insulin müqavimətini artıraraq şəkərli diabet riskini artırır.
Qlütensiz bir dietaya məcbur olan şəxslər üçün çörək istehlakı ciddi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Xüsusilə Seliakiya xəstələri və qlütensiz dietaya ehtiyacı olanlar üçün çörək ziyanlıdır.
Hazır çörəklərə qatılan konservantlar şəkər və digər əlavə maddələr sağlamlıq üçün zərərlidir. Həddindən artıq duz isə yüksək təzyiq və böyrək problemlərinə səbəb ola bilər.
Hansı çörəyi seçməli?
Tam Buğda və Tam Taxıl Çörəkləri: Bu çörəklər, daha çox lif ehtiva edir, daha yavaş həzm olunur və daha çox qida dəyəri verir.
Çovdar və Yulaf Çörəkləri: Çovdar və yulaf çörəkləri daha az qluten ehtiva edir və daha çox mineral, xüsusilə maqneziumla zəngindir. Evdə Hazırlanan Çörəklər: Evdə hazırlanan çörəklər adətən əlavə maddəsiz olur, bu isə onları daha təbii və sağlam edir.
Çörək düzgün miqdarda və növdə seçilərsə, sağlamlığımıza faydalı ola bilər. Xüsusilə tam buğda və çovdar kimi liflə zəngin çörəklər həm enerjini təmin edir, həm də həzmi dəstəkləyir. Ancaq ağ çörək və digər yüksək emal olunmuş çörəklərdən uzaq durmaq, sağlamlıq üçün daha faydalıdır.
"Tərtər işi" üzrə mühakimə olunan sonuncu dəstənin məhkəmə
Kapital Bank-dan qızların təhsilinə dəstək: "Arzumuz var" sloqan
Əməkdar artist Elnarə Abdullayeva qızı Xədicənin xəstəxanaya yerləşdi
Yeni Yasamal rayonu Əsəd Əhmədov küçəsində çoxmərtəbəli binada yanğ
Türkiyədə Mərmərə dənizində gəmidə yanğın olub.
"NTV"də yayımlanan "Empati" verilişinin növbəti qonağ�
Müasir evlərdə paltaryuyan maşınların istifadəsi gündəlik həyatımız�
Xalq artisti Ağadadaş Ağayevin iştirakı ilə baş vermiş nsidentlə bağl�
Hazırda Ukrayna və Yaxın Şərqdə gedən müharibələr artıq üçüncü d�
"İnternet böyük və xeyirli bir ixtiradır. Amma cəmiyyət buna hazır
Bu il noyabr ayında havanın orta aylıq temperaturunun əsasən iqlim norması
"ABŞ-nin Yaxın Şərqdəki siyasəti regionu böyük bir müharibənin astanas
"Qayınana evlənirsə, toyxanada gəlininlə yanyana qayınana otursun. Ni
Xəbər verdiyimiz kimi, İspaniyada 29 oktyabr tarixində DANA qasırğası b
Rusiya xarici işlər naziri Sergey Lavrov Ukraynanın "Sülh Formulu"