Qaraciyər üçün ən faydalı qidalar Kələm, balıq, avokado...
Digərləri 05 Mar 2025 17:51:00 100 0
Qaraciyər həzm prosesində, orqanizmin detoksikasiyasında, qanyaratmada və digər həyati vacib funksiyalarda iştirak edir. Onun sağlamlığını qorumaq üçün müəyyən qidaların rasiona daxil edilməsi vacibdir.
Bu xəbəri də oxu: Ərdoğan Novruz tonqalını alovlandırdı
E-saglam.az-ın gazeta.ru-ya istinadən verdiyi məlumata görə, bu barədə rusiyalı hepatoloq, qastroenteroloq, tibb elmləri namizədi Yelena Butenko danışıb.
Onun sözlərinə görə, rasiona avokado, yulaf, giləmeyvələr, yaşıl çay, yağlı balıq, qreypfrut, zeytun yağı və brokkoli kimi qidalar daxil edilməlidir.
Avokado
Bu unikal məhsul çoxlu doymamış yağlar ehtiva edir ki, onlar qaraciyərin zədələnmə proseslərini ləngidir və onu bərpa etməyə kömək edir. Avokado, həmçinin kifayət qədər lif, antioksidantlar, vitaminlər və minerallarla zəngindir. Ən əsası isə qlutation (qaraciyəri sərbəst radikalların zədələyici təsirindən qoruyan maddə) istehsalını artırır.
Yulaf yarması
Beta-qlükanlar adlı unikal liflərlə zəngin olan yulaf qaraciyərdə iltihabı azaldır, immun sistemini gücləndirir, qanda şəkərin və qaraciyər hüceyrələrində piyin miqdarını azaldır.
Giləmeyvələr
Giləmeyvələr polifenol tipli antioksidantlarla zəngindir. Onlar qaraciyəri qoruyur və orqanizmi sərbəst radikalların zərərli təsirindən müdafiə edir. Üzümün tərkibindəki resveratrol isə iltihab əleyhinə və xərçəngə qarşı təsirləri ilə tanınır.
Qarpız
Qarpız qaraciyəri toksinlərdən təmizləyən və orqanizmi maye ilə təmin edən ideal meyvədir. Onun yüngül ödqovucu təsiri də var.
Yaşıl çay
Araşdırmalara görə, yaşıl çayın antioksidant tərkibi qaraciyər xərçənginin riskini azaldır, iltihabi və oksidləşdirici prosesləri zəiflədir.
Qreypfrut
Qreypfrutun tərkibindəki naringenin və naringin adlı flavonoidlər qaraciyərin bərpasını dəstəkləyir, fibroz riskini azaldır, həzm prosesini yaxşılaşdırır və piylənmənin qarşısını alır.
Yağlı balıq (qızılbalıq, skumbriya, sardina və s.)
Yağlı balıq "Omega-3" yağ turşularının ən yaxşı mənbələrindən biridir. "Omega-3" qaraciyərdə "zərərli" yağların, xüsusilə də aşağı sıxlıqlı lipoproteinlərin (LDL) və triqliseridlərin yığılmasını azaldır. Bu səbəbdən həftədə ən azı 2 dəfə balıq yemək tövsiyə olunur.
Zeytun yağı
Təravətli (termik emaldan keçməmiş) zeytun yağı qaraciyər üçün olduqca faydalıdır. O, orqanizmdə "yaxşı" xolesterinin (HDL) miqdarını artırır, detoks proseslərini gücləndirir və qaraciyərdə piy yığılmasının qarşısını alır.
Kələm növləri (brokkoli və brüssel kələmi)
Bu xaççiçəklilər (kələm növləri) az karbohidratlı və liflə zəngin olduğuna görə qaraciyərdə piy yığılmasını azaldır. Xüsusilə brokkolinin tərkibindəki sulforafan və indol adlı antioksidantlar qaraciyərin detoks fermentlərini aktivləşdirir və xərçəng riskini azaldır. (oxu.az)
Xəbərə aid video
Bu dəqiqələrdə Ankarada İqdır-Naxçıvan qaz kəmərinin videobağlantı f

"Microsoft"un həmtəsisçisi Bill Qeyts hesab edir ki, insanların g�

Son günlər mediada qətl törətməkdə təqsirli bilinərək 9 il 6 ay müdd�

M-2 Bakı-Ələt-Qazax-Gürcüstan ilə dövlət sərhədi avtomobil yolunun 343

Daxili İşlər Nazirliyinin Baş Narkotiklərlə Mübarizə İdarəsi narkotikl

Bugündən Bakının Binəqədi rayonunun ərazisində (Koroğlu və Əcəmi Nax

Gəncədə bacısı Səbinə Abbasovanı qətlə yetirməkdə təqsirləndirilə

ABŞ Kiyev ilə kəşfiyyat məlumat mübadiləsini dayandırıb.

Sasseks hersoqu Şahzadə Harrinin həyat yoldaşı Meqan Markl soyadını dəyi

Uzun müddət xərçəng xəstəliyindən müalicə olunan və sağaldıqdan son

Azərbaycan Respublikasının Baş naziri Əli Əsədov martın 5-də Neft Emal�

Bir neçə meyxanaçı Azərbaycan Yazıçılar Birliyinə (AYB) üzv olmaq ist�

22 yaşlı gənc uzun müddətdir davam edən burun axıntısından şikayətl�

Müğənni Tacir Şahmalıoğlu Qarabağa köçmək istəyir.

"Kreml Minski Rusiya, ABŞ və Ukrayna liderləri arasında üçtərəfli d
