Azərbaycanda dönərlə bağlı qərar
Digərləri 04 Noy 2024 14:17:00 54 0
Çiy dönər daşınması zamanı qanunvericiliklə nəzərdə tutulmuş baytarlıq sənədləri ilə müşayiət olunmalıdır.
Bu xəbəri də oxu: "Formula1"ə aid tikili və qurğular tam söküldü
Son.az xəbər verir ki, bu, "Dönər emalına və dövriyyəsinə dair sanitariya norma və qaydaları"nın təsdiq edilməsi haqqında Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin kollegiyasında qərar qəbul olunmuş qərarda əksini tapıb.
Qərara görə, hər bir çiy dönər partiyasının emal prosesi (ətin sümükdən ayrılması, bölünməsi, xırdalanması, duz və ədviyyatın qarışdırılması, dönər şişlərinə və borularına düzülməsi, qablaşdırılması və etiketlənməsi) havanın temperaturu +120C-dən yüksək olmayan şəraitdə eyni növbə ərzində həyata keçirilməli və həmin müddətdə ətin 70C-dən (quş ətinin 40C-dən) yüksək olmayan temperaturunun saxlanması təmin olunmalıdır. Digər müəssisələrə göndərilməsi və ya dondurulmaya cəlb olunması nəzərdə tutulan çiy dönər ətə təsir etməyən və ətin xüsusiyyətini dəyişdirməyən, eləcə də çiy dönərin təsir edə bilmədiyi, qida təhlükəsizliyi sahəsində texniki normativ hüquqi aktların tələblərinə cavab verən qida ilə təmasda olan materialdan hazırlanmış vakuum, yaxud hava boşluğu qalmayan qablaşdırmalarda saxlanılmalıdır.
Çiy dönərlərin dondurulması qablaşdırmadan dərhal sonra şaquli vəziyyətdə saxlanması təmin olunmaqla sürətli (şok) dondurma tunellərində -420C və daha aşağı temperatur şəraitində həyata keçirilməlidir. Dondurulmuş çiy dönərlərin donunun açılması prosesi dönərin ən dərin orta nöqtəsində temperaturun 0°C ilə 4°C arasında olması şərtilə soyudulmuş vəziyyətə gətirilməsi, bu prosesdə yaranan suyun, əsasən çiy dönərin əzələ liflərinə, toxuma hüceyrələrinə və boşluqlarına daxil olması şəraitində suyun kənara mümkün qədər çox axmaması təmin edilməlidir. Bunun üçün gigiyena qaydalarına əməl edilməklə və dönərin keyfiyyətinə mənfi təsirlərə yol verilməməklə temperaturu 18°C-dən yüksək olmayan durğun hava, təzyiqli hava axını, təzyiqli su buxarı-hava qarışığı üsullarından istifadə edilməlidir. Dondurulmuş çiy dönərin saxlanması və daşınması -180C-dən yüksək olmayan temperaturda həyata keçirilməli və yararlılıq müddəti 3 aydan çox olmamalıdır.
Təzə çiy dönərin hazırlandığı, habelə dondurulmuş çiy dönərin donunun açıldığı vaxtdan bişirməyə başlanmasına qədərki müddətdə saxlanması və daşınması +10C ilə +40C arasında olan temperaturda həyata keçirilməli və bu müddət ümumilikdə 8 saatdan çox olmamalıdır.
Təzə çiy dönərin və donu açılmış çiy dönərin şaquli vəziyyətdə tərpənməz saxlanması təmin olunmaqla nəqliyyat vasitələrində daşınma müddəti 4 saatı keçməməli və daşınma başa çatdırıldıqdan sonra dərhal bişirməyə başlanmalıdır.
Çiy dönərin bişirilməyə başlandığı andan etibarən yararlılıq müddəti ən çoxu 12 saatdır.
İranda hərbi texnikanın daşınması görüntüləri yayılıb.
Qəzza zolağında hücumlarda 43 min 314 mülki vətəndaş həyatını itirib
Aktrisa Sevinc Əliyeva əvvəllər başqa sənətlə məşğul olub.
"Ermənistan və Azərbaycan arasında sadələşdirilmiş gömrük və tra
Aparıcı Aytən Səfərova sosial media hesabındakı paylaşımı ilə diqqə
Xəbər verdiyimiz kimi, Cabbar Hafiz oğlu Musayev Naxçıvan Muxtar Respublik
İran İsrailə cavab hücumunda əvvəlkilərlə müqayisədə daha güclü dö
Yaşar Adil oğlu Ömərov Azərbaycan Texnologiya Universitetinin rektoru təyi
Prezident İlham Əliyev C.H.Musayevin Naxçıvan Muxtar Respublikası Naxçıva
İnsanlar öz toylarının digər toylardan fərqli, daha çox yaddaqalan, daha
Torqovıy"da yolu bağlayıb taksi sürücüsünü döyən 77-AA-019 dövl�
Texnologiya dünyasının məşhur simalarından biri olan İlon Maskın yaratd�
Bakıda və Abşeron yarımadasında noyabrın 5-də hava şəraitinin dəyişk�
Türkiyənin D telekanalında yayımlanan "Asi" serialı ilə şöhrə