Kefir və qatıq orqanizmimizə
Digərləri 20 Okt 2024 10:00:00 134 0
Bəzən fermentləşdirilmiş süd məhsulları, xüsusilə qatıq və kefir bağırsaq sağlamlığına müsbət təsir göstərə bilər. Hətta laktoza dözümsüzlüyünüz olsa belə, uyğun alternativlər tapmaq mümkündür, lakin bunu etməzdən əvvəl bir qastroenteroloqa müraciət etmək tövsiyə olunur.
Bu xəbəri də oxu: Övladları 1ci sinifə gedən valideynlərin
Son.az lent.az-a istinadən bildirir ki, süd məhsulları mikrobiotanın tərkibini dəyişə bilər.
Fermentasiya edilmiş süd məhsullarının həzm sistemi üçün faydaları
Bir araşdırma qatıq yeməyin Bacteroides fragilis mikroorqanizmlərinin sayını azaltdığını göstərib. Yoğun bağırsaq mikroflorasının təbii sakini olan bu bakteriya qaz əmələ gəlməsinə və həddindən artıq olduqda xoralı kolit və peritonit kimi infeksion xəstəliklərə səbəb ola bilər.
Digər tədqiqatlar göstərib ki, süd, qatıq və kefir həzmə kömək edən, iltihabı idarə edən və toxunulmazlığı dəstəkləyən probiotiklər olan laktobasil və bifidobakteriyaların sayını artırır. Eyni zamanda, süd məhsullarının tərkibində olan kazein və zərdab proteini mikrofloranın tərkibinə təsir göstərmir.
İspan alimlərinin son araşdırmaları qatığın mikrobiotaya müsbət təsirini təsdiqləyib. Qatıq və pendir də daxil olmaqla mayalanmış süd məhsulları üzərində aparılan araşdırma, 130 sağlam yetkin insanda həm təbii, həm də şirinləşdirilmiş qatıqların faydalı təsirlərə malik olduğunu müəyyən edib.
Allergiya və ya dözümsüzlük varsa nə etməli?
Fermentasiya edilmiş süd məhsulları həzm üçün həqiqətən yaxşıdır, adi inək südü isə mədə-bağırsaq traktının fəaliyyətinə mənfi təsir göstərə bilər.
Bu yaxınlarda aparılan bir araşdırma, xroniki qəbizliyi olan uşaqlarda inək südü bağırsaq hərəkətliliyini ləngidə biləcəyini və vəziyyəti daha da pisləşdirdiyini göstərib. Bu, uşaqlarda tez-tez rast gəlinən inək südü protein allergiyası (CMAI) kimi tanınan süd zülalına qarşı yüksək həssaslıqla bağlıdır.
Süd məhsullarının tez-tez pəhrizdən xaric edilməsinin başqa bir səbəbi laktoza qarşı dözümsüzlükdür. Bu vəziyyətdə bir insanda kifayət qədər laktaza fermenti yoxdur, bu da süd şəkərini udmağı çətinləşdirir.
Bu vəziyyətdə həqiqətən süddən qaçınmalısınız, lakin fermentləşdirilmiş süd məhsulları daha az laktoza ehtiva etdiyi üçün simptomları aradan qaldırmağa kömək edə bilər. Müxtəlif ölkələrin alimləri müəyyən ediblər ki, fermentləşdirilmiş süd məhsullarının tərkibində olan probiotiklər və prebiyotiklər ishal, meteorizm və laktoza dözümsüzlüyünün digər təzahürlərini azalda bilər.
Son.az Xəbərlərimizi WhatsApp kanalımızdan da oxuyun
Baku TV-nin "Hərbi xronika" rubrikasının yeni buraxılışı yayım
Xalq artisti Aygün Kazımova yeni fotosessiyası ilə gündəmə gəlib.
Rusiyanın Tula vilayətinin Demidovka kəndində fərdi evdə yanğın nəticə
HƏMAS Siyasi Bürosunun rəhbəri Yəhya Sinvar 18 gün boyunca Qəzza zolağı
2016-cı ilin "Aprel döyüşləri"nin iştirakçısı, şəhid polkov
Dövlət İmtahan Mərkəzi (DİM) oktyabrın 20-də peşəkar mühasib sertifik
"Verilişimiz ATV kanalında yayımlanır. Bizə dəstək üçün müraciə
Çin Xalq Respublikasının sədri Si Cinpin oktyabrın 18-də Çin Xalq Azadlı
İncə korpusa malik olan gələcək "iPhone 17 Slim"in ilk detalları
Xalq artisti Cəfər Namiq Kamal gələn il 75 yaşını qeyd edəcək. Artıq 5
Rusiyanın Xalq artisti Aleksandr Pankratov-Çerni əl barmaqlarını hərəkət
İsrail qırıcıları Beyrutun cənubuna, Hizbullahın obyektlərinin yerləşd
Bu da 3-cü dəfə evlənən Azərin AİLƏSİ - FOTOAparıcı Azər İsmayılov
"Alkoqolizmin ilk əlamətləri ölçü hissinin itməsidir".