Kimlərə cızbız, içalat yemək olmaz –
Digərləri 20 Yan 2022 22:25:00 149 0
Qaraciyər, böyrək, ürək, ağciyər, traxeya, ağ ət... Kəsilən heyvanın içalatı da qədim türk mətbəxində israf olunmayıb, daxili orqanlardan dadlı cızbız icad olunub.
Cız-bız adı quyruq tikələrinin sacda çızıldayıb çırtlamasından götürülüb. Bu yemək Cənubi Azərbaycnada Çığır-bağır da adlandırılır. Bəs daxili orqanları yemək orqanizmə zərərli deyilmi? Axı çox orqanlarda toksinlər toplanır? Son.az medicina.az-a istinadən cız-bızın kimlərə zərərli olmasını araşdırıb.
Tibdə və qida terminologiyasında heyvanın daxili orqanları subərzaq adlanır.
Onlar 2 kateqoriyaya bölünür: sırf daxili orqanlar, beyin və xaricdə qalan orqanlar: quyruq, dil, qulaqlar, baş, kəllə, sümüklər.
Bu hissələrdən delikates yeməklər hazırlanır.
Ayrı-ayrılıqda bu hissələrin hər biri mineral və vitaminlərlə, zülalla zəngindir.
Lakin bəzi xəstəliklər var ki, onlarda yağlı cız-bız yemək olmaz.
Bunlara:
- Damar tıxanıqlığı olanlar, ateroskleroz - Dağınıq skleroz - Böyrək çatışmazlığı