Badımcanlı plov necə bişirilir? Usta öz sirlərini açır


Digərləri 30 May 2020 15:00:00 139 0

Badımcanlı plov necə bişirilir? Usta öz sirlərini açır

Son.az Lent.az-a istinadən oxucularına növbəti maraqlı resepti təqdim edir.

İstəkli yemək və yeməkbişirmə həvəskarları, ümumtürk mətbəxinin vazkeçilməz xörəklərindən biri plovdur. Sulu yeməklər və ya qızartmaların yanında tez-tez rast gələ bilərsiniz ona.

Düyü, yarma (bulqur) və ya makaron-vermişel növləriylə bişirilən, ədviyyat, ət, paxla və ya tərəvəzli yavanlığı olan plov Osmanlı mətbəxinin şah yeməklərindən biri olub. Belə ki, Osmanlı sarayında yalnız plov bişirən və "plovçu" adlanan aşbaz olurdu. Bu aşbazlar plovu növlərinə ayırmaq üçün fərqli düyü və yarmadan istifadə edirdilər. XVI əsrdə Osmanlı sarayında ət, kələm, meyvə, sarımsaq, kişmiş və bibər qarışıq plov bişirilib, saya plovların isə üzərinə ləbləbi və qovrulmuş quru meyvələr tökülüb. Bu gün biz sizə "Türkiyə mətbəxi" silsiləsindən badımcanlı plov (patlıcanlı pilav) təqdim edirik.

Badımcanlı plovu bişirmək üçün Türkiyədə "baldo pirinç" adlanan düyüdən istifadə olunur. Miladdan əvvəl 400-cü illərdə Asiyada istehsal edilən bu düyü Böyük İsgəndərin əsgərləri tərəfindən Qərbi Asiya və Yunanistana aparılıb, buradan isə bütün dünyaya yayılıb. Bu, elə azərbaycanlıların əsasən istifadə etdiyi düyü növüdür.

Beləliklə, badımcanlı plovu bişirmək üçün bizə nələr lazımdır?