Soyuq havada bədəni isidən və xəstəliklərdən qoruyan 7 üsul


Digərləri 24 Fev 2020 07:41:00 136 0

Soyuq havada bədəni isidən və xəstəliklərdən qoruyan 7 üsul

Soyuq havada bədəni isidən və infeksiyalardan qoruyan bir çox üsullar mövcuddur.

Son.az bu üsullarla tanış edir.

1. Bronxitə qarşı əncir

Əncir ağciyərləri və bronxları istiləşdirməyə, o cümlədən kəskin küləyin təsirindən qorunmağa kömək edəcək. Çünki onun tərkibinə istiləşdirici maddələr daxildir. Təzə əncir və qaymaqlı desert yeyin. Gündə bir neçə çay qaşığı əncir mürəbbəsi də immun sisteminə zərər verməyəcək.

Şaxtalı havada zoğal və qreypfrutlu süd də tənəffüs yollarını isitməyə kömək edəcək.

2. Daha çox şokolad!

Əgər imkan varsa, şokolad vannası üçün salona gedin - şokalad xırda dərialtı damarları, xüsusilə əllərin və ayaqların kapilyarlarını canlandırır və orqanizmin soyuğa uyğunlaşmasına kömək edir. Yeri gəlmişkən, şokolad masajını evdə asanlıqla özünüz də edə bilərsiniz. Aşağı odda tünd şokoladı əridin, məqbul bir temperatura qədər soyudun və ayaqlarınıza çəkin. İsti şokolad bədəni xardal qədər isidir, amma qıcıqlandırmayacaq. Şokolad masajı ən təsirli yaşlanma əleyhinə prosedurlardan biridir, dəriyə yaxşı təsir edir.

3. Ulduz anisi ilə çay

Anis və ya Skandinaviya çayı həddindən artıq soyuqlara uyğunlaşmağa kömək edəcək. Bir çay qaşığı qara çaya bir çimdik qurudulmuş zəncəfil, rozmarin, toz darçın və bıçağın ucunda bir neçə ulduz anisi əlavə edin. Bu çayı çox isti halda içmək olmaz, kiçik qurtumlarla dərindən qoxlayaraq için.

4. İmmunostimulyatorların əvəzinə salatlar

Soyuq mövsümdə başlıca vəzifəmiz maksimum xəstələnməməkdir. C vitamini və antioksidantlarla zəngin olan qidalar bədənin tonusunu qorumağa kömək edəcək. Bişirilən zaman tərəvəzlərdə bir çox bioaktiv maddələr məhv olur. Odur ki, immuniteti gücləndirən ən yaxşı yemək salatlardır.

Məsələn, zoğal suyu ilə turp. Qara turp daha çox askorbin turşusuna malikdir, lakin acıdır. Odur ki, şirin və uzunsov turp götürün, onu nazik doğrayıb zeytun yağı ilə qarışdırın. Zoğalları bir çimdik şəkərlə qarışdırıb odun üstündə sous halına gətirin. Və bu sousu salata əlavə edin.

Digər bir "vitamin partlayışı" toyuq sinəsi və qırmızı soğan ilə portağal salatıdır. Qəribə görünən inqredientlərə baxmayaraq, salat ləzzətli və çox canlandırıcıdır. Xırçıldayan aysberqin kahı yarpaqlarına soyulmuş və kəsilmiş portağal, qırmızı soğan dilimləri qoyub zeytun düzün. Qaynadılmış toyuq sinəsinin üzərinə isə zeytun yağı tökün.

5. Pomidor suyu içmək