Mətbəxlərdə və qidalarda 4 təhlükəli bakteriya növü


Digərləri 25 Apr 2019 22:45:00 186 0

Mətbəxlərdə və qidalarda 4 təhlükəli bakteriya növü

Ticari mətbəxlər, gün boyu böyük miqdarda tullantının çıxdığı, çox sayda təbii materialın kimyəvi olaraq dəyişmə keçirdikləri sahələrdir. Belə yerlər, araşdırmalara görə bakteriyalar üçün olduqca idealdır. Hətta bəzi bakteriyalar, digərlərində müqayisə etdikdə təhlükəli və ölümcül ola bilir.

1. Kampilobakteriya

Çoxu qida zəhərlənməsinin arxasında olan kampilobakteriya ümumiyyətlə yeməklərin təmiz formada istehlak edilməməsilə ortaya çıxır. Toyuq və yumurtaların bu bakteriyanı sıx miqdarda ehtiva etdiyi mövzusunda xəbərdarlıqlar var. Qısa desək, aldığınız qidaların gigiyena vəziyyətlərinə diqqət yetirməlisiniz.

2. Salmonella

Son.az deyerler.org-a istinadən bildirir ki, yemək sənayesinin bəlkə də ən məşhur bakteriyalarından olan salmonella, mediada da özünə tez-tez yer tapır. İnsan ya da heyvanların bağırsaq yollarında yaşayır. Çirkli su ya da qidalarla evdən evə keçə bilir. Çiy qidaların pis formada qorunmaları da salmonella bakteriyalarının yayılmasına yol aça bilər. Ən diqqətçəkici xüsusiyyəti isə, törədiyi qidanın dadında, rəngində ya da qoxusunda bir dəyişməyə səbəb olmamasıdır.

3. Stafilokokus aureus