Bütün pəhriz növləri üçün dörd vacib mikroelement


Digərləri 08 Avq 2018 23:57:00 321 0

Bütün pəhriz növləri üçün dörd vacib mikroelement

Hər hansı pəhrizin faydası bir sıra amillərdən asılıdır. Elmi əsalarla seçilən qidalanma sxemi onlardan biridir.

Artıq kilolardan xilas olmaq üçün qida rasionunun tərtib edilməsi zamanı mikroelementlərə xüsusi diqqət yetirmək lazımdır.

Son.az AZƏRTAC-a istinadən bildirir ki, arıqlamaq istəyən insanın menyusu adi rasiondan fərqli olmalıdır. Burada söhbət təkcə kaloridən getmir. Diyetik qidalanma vitaminlər və minerallarla zəngin olmalıdır. Onlardan bəziləri daha əhəmiyyətlidir, çünki orqanizmdə piylərin sərfi prosesini sürətləndirir və əldə olunan müsbət nəticəni uzun müddət qorumağa kömək edir.

Bütün pəhriz növləri üçün 4 əsas mikroelementi təqdim edirik.

Kalsium

Kalsium hər bir sağlam insanın qida rasionu üçün vacib mikroelementdir. Bu mikroelement sümükləri və dırnaqları bərkidir, orqanizmin müdafiə qabiliyyətini artırır və iltihaba qarşı təsir göstərir. Kalsium piylərin sərfi prosesində bilavasitə iştirak edən bir neçə fermentin fəaliyyətini gücləndirir. Ona görə orqanizmdə bu mikroelementin çatışmazlığı arıqlamanı ləngidə bilər. Kalsiumu C vitamini ilə birlikdə qəbul etmək daha məqsədəuyğundur. Hər iki faydalı maddə bütövlükdə insan orqanizmi tərəfindən daha asan mənimsənilir. Yeri gəlmişkən, kalsiumun mənimsənilməsinə mənfi təsir edən amillər arasında uzunmüddətli stress və fiziki yükün olmaması var.

Gün ərzində insan müəyyən miqdarda kalsium qəbul etməlidir. Belə ki, 16 yaşından yuxarı yeniyetmə və yaşlılar üçün gündəlik norma 10 milliqram təşkil edir. Hamilə qadınlar bu dozanı 15-20 milliqrama qədər artırmalıdır. Daha gec yaşlarda - 65 yaşdan yuxarı insanlarda kalsiuma tələbat 15 milliqrama qədər artır.

Kalsiumun miqdarı süd məhsullarında (süd, qatıq və pendir), təzə meyvə-tərəvəzdə (portağal şirəsi, soya, kələm), habelə qoz və fıstıqda daha çoxdur.

Dəmir

Dəmir olmadan orqanizmdə maddələr mübadiləsi mümkün deyil. Bu element insan orqanizmində hüceyrələri oksigenlə təmin edən hemoqlobinin tərkibinə daxildir. Müvafiq olaraq, dəmir çatışmazlığı bu prosesi ləngidir və nəticədə bütün orqanizmin vəziyyətinə mənfi təsir edir. Maddələr mübadiləsinin zəifləməsi isə artıq kilolardan xilas olmağa kömək etmir.

Yeri gəlmişkən, tərkibində çoxlu miqdarda dəmir olan ərzaq məhsullarının şirniyyata meyiletməni azaltdığı elmi cəhətdən sübut olunub.

Yaşlı insanlarda dəmirin gündəlik norması çəkinin hər kiloqramı üçün 0,2 milliqramdır. Bu elementin gündəlik qəbulunun maksimal norması isə 45 milliqramdır. Əlbəttə, bu səviyyəyə çatmağa ehtiyac yoxdur. Yaşından asılı olmayaraq gündəlik orta hesabla 15-20 milliqram dəmir qəbul etmək yetərlidir. Qadınların dəmirə tələbatı kişilərdən daha çoxdur, məhz bu səbəbdən hamiləlik vaxtı bu göstəricini hər kiloqram çəkiyə 0,3 milliqrama qədər artırmaq lazımdır.